17 August 2014

THE SECRET TO LOST 20KGS!! ~~ PART 2


assalammualaikum wbt...

wah... berpart2 ko nak citer kan...
kahkahkah...
ingat senang nak ternak lemak weh..
bertahun baru dapat...
abih tu ko igt sebulan boleh hilang semua tu...
takyahle senah... mmg nanhado...

aku mintak maaflah yer...
if sometimes aku reply sarcastic kat fb & insta..
like.. seriously?
bila ko tanya aku jawab..
bila aku jawab ko bagi alasan...
lepas tu ko nak kurus...
tapi ko taknak usaha...
apakah?
weh.. pahala nak dpt pun kena usaha tau...
igt dok jer dapat ke pahala...
kdg2 aku mmg sabar sesgt so aku amik jalan mudah..
aku tak reply.. senang.. abis citer..

ok... luahan perasaan kejap... kehkehkeh



ni gambar aku masa december... kot..
well, smpi skrg pun aku masih ada masalah pipi pau ni...
geram jer aku tgk...
tapi laki mak kata comel... mak ok jerla kan... bahahaha...

oh... part 1 aku citer smpi aku masuk jomkurus kz kan...
maka bermulalah kisah aku dgn kz.. ceh..
every wiken aku ke kl.. naik bas yer..
kdg2 aku drive...
org kata weh sanggup ko.. rajinnya ko.. smpi nak ke kl nak kurus...
mcm ni la..
ini adalah antara effort aku nak kurus.. nak sihat...
bukan setakat kurus jer ye.. aku nak sihat jugak..
sbb ko kurus bukan bermakna ko sihat...
yg mana rasa diri kurus tu sila pergi check kolestrol level korang..
jgn terkejut eh...

thru jom kurus kz aku jumpa kawan2 baru yg seangkatan...
memasing dgn misi nak kuruskan badan...
6 weeks program... knowledege yg masyaAllah.. mmg banyak..
mmg ko akan rasa berbaloi bayar tu...
every week kz akan handle the session without fail...
ko boleh tanya dia any question under the sun & dia akan jawab..
syukur sgt2 aku dpt masuk season kali nie..
tak terkata jugak syukur sebab aku diketemukan dgn 2 kawan aku ni..
lita yg tolong advance fees.. hehe
and layla yg banyak tolong jaga YN bila aku ada session wt kz..
oh.. of coz to my dear MN yg byk support and understand sgt my mission...

well.. brapa kgs aku turun for 6 weeks..
tak banyak... dlm 4.5kgs jer kot...
sebab? aku dah lost almost 10kgs before that...
so once ko reach 10kgs... lepas tu mmg akan susah sesgt...
aku tak tau org lain...
utk aku yer.. mmg payah ya tuhan...
ada masa kdg2 aku fedup... aku giveup...
tp aku tgk balik gambar lama... aku kata kat diri aku sendiri..
ko nak jd camtu balik ker...
ko nak keluarkan balik baju2 lama dan pakai ker...
NO kan? so, aku gigih... carik balik kekuatan tu...


after 6 weeks program berat aku 84.5kgs...
tapi ramai org igt berat aku 70++
haha... 
tapi kalau ko jaga makan & workout...
badan ko kurus ada shape.. serious... 
tryla weh... 

abis jer jom kurus kz nie... 
aku start workout sorang2 balik kat rumah...
kadang2 aku pergi bukit serindit joging... 
tapi sebab ada ramai sgt yg menjual herbahidup kat situ
maka aku malas nak pergi... 
yg paling tokleh blah dia kejar aku smpi keta
paksa aku beli..
cakap "akk taknak kurus mcm saya ker??"
ikut aku mmg aku nak backhand kan ajer...
so aku just ignore masuk keta dan jalan...

sejak tu aku mmg sakit hati then aku malas dah...
hahaha...
baik buat kat rumah...
nak pakai ala2 JM pun org tak nampak..
bahahahahah...

tak lama lepas tu kz buat jomkurus 1 Malaysia pulak... 
wah wah wah... 
i told MN bestla camnie...
takyah gi KL.. dan jumpa kawan2 baru kat Melaka yg seangkatan...
so aku join... 

haaa... yg ni sambung part 3 eh... hehe

ta ta

16 August 2014

THE SECRET TO LOST 20KGS!! ~~ PART 1


Assalammualaikum wbt...

secret la sangat kan?
kalau korang mengharapkan aku share the magic product..
sorry... mmg takdo... sepatah pun takdo...

sebenarnya 20kg setahun adalah lambat,,
some people can do it within 6 mths... seriously.
not me... yg suka cheat meal every day.. lol!!

post ni panjang menjela... jemputla baca yer... :P

okeh... aku start gained weight lepas bertunang...
senang hati la konon kan.. puii..
nak dekat kawin cam nak mampus kuruskan badan...
dapat la dlm 65kg kot masa tu...
tapi tak workout.. jaga makan jer...
lain tau ko kurus tak workout tapi jaga makan shj...
badan ko akan still flabby.. trust me...

lepas tu ngandung...
seminggu lagi nak beranak berat aku 100kgs!
ko mampoo?? haha
gynae aku geleng kepala jer masa tu...

dalam pantang aku turun la sikit...
dlm 85kg kot... itupun sebab aku sakit gigi masa dlm pantang
tokleh makan.. hahaha

baik jer pantang... ya ampun... makan melantak...
dan from there berat aku naik sikit demi sikit..
lama2 jadi bukit... bahahahahha...

long story cut short...
sehinggala tahun lepas...
sebelum tu aku sedar.. yer aku mmg besar...
my weight was sama mcm aku preknen... but I AM NOT!
last year adalah titik permulaan segala2nya bila aku tgk gambar2 raya aku..

aku kurang amik gambar
self esteem aku sgt rendah
aku byk murung mengenangkan nasib
org lain puasa kurus, aku puasa lagi up badan
gara2 minum minuman bersusu masa sahur dan berbuka...

 

 
gambar atas nie mmg jadik satu tamparan la kat muka aku..
thanks apiz sebab amik gambar nie..
kalau tak bilalah aku nak sedar.. huhu...
 
so from there aku amik napas panjang2
dan bermulalah journey #mimienakkurussihat #deritasebelumbahagia aku
kalau korang follow ig aku korang akan taula hashtag aku ni.. hehe
 
aku start dgn jaga pemakanan aku... masa tu aku tak reti eat clean lagi
aku google.. baca baca dan baca...
aku carik healthy recipes.. nope, aku tak tanya org sana sini...
aku taknak senangkan proses nie...
sebab for me, bila satu benda tu ko susah nak dapat... susah nak capai
ko akan lebih menghargai.... i dont want people to spoonfeed me...
serious... aku mmg byk sgt membaca masa tu...
sebulan tu aku mmg all out jaga makan...
once a week aku indulge sebab masa tu masih syawal...
ada lagi jalan raya... so aku try my best to jaga makan on weekdays
tapi makan berpada2 on wiken... alhamdullilah...
in one month aku turun tp tak banyak... i think abt 3,4 kgs jer...
 
so i told myself... jaga makan takkan boleh bawak aku kemana2
maksud aku yes ko akan kurus... tapi mcm org sebesar aku...
i need to do more...
so i start my research... on workout... apa yg bagus utk org besar2 mcm aku...
thanks to zalia yg ada banyak bahan bakar utk exercise nie...
memula aku youtube jer... tapi alahai line cam hawau...
so aku beli dgn dia... murah jer pun...
aku baca punya baca... tanya kwn2 yg dah pernah try...
so aku decided to try jillian michaels 30 days shred..
 
i tell you... the 1st week aku buat aku nangis sepjg 30 mins tu
aku sedih.. kenapa badan aku camni...
apa aku dah buat...
aku mmg takda workout kat luar... masa tu takda kawan2 seangkatan...
aku buat sorang2 jer kat rumah...
pagi lepas YN sekolah, MN g kerja...
aku kuarkan lauk sesiap nak masak...
then aku terus workout...
30 mins jer... 30 mins... kenapalah dulu susah sgt nak carik 30mins tu kan...
dulu ada jer alasan utk tidak bersenam...
 
dan dari jillian la aku jatuh cinta dgn workout nie...
sebab seriously aku mmg nampak kesan kat diri aku sendiri...
aku buat hari2 without fail for a month...
kgs mmg tak banyak turun... tapi aku lost inches...
lost inches sebenarnya lagi bagus...
sebab itu maknanya ko burn fats...
ukur lilit aku semakin kurang...
baju dah mula tukar size... weeee... happy!
 
dan akhirnya awal november aku decide utk join jom kurus wt kevin zahri
bukan apa... utk menambah lagi ilmu... utk tambah kawan2 seangkatan...
and i am so lucky to have a friend yg sanggup join sekali dgn aku...
siap advancekan utk aku the fees masa tu...
well.. aku bayau balik tau... haha...
 
masa start jom kurus kz ni berat aku 88kg..
so from aug to nov... aku dah lost plus minus 10kgs...
alhamdullilah...
 
ok... nnt sambung part 2 eh.. mata dah ngantuk
 
ta ta..


06 July 2014

PRE=LOVED SANDALS

Assalammualaikum wbt..

aku beli sandals nie few weeks back..
mmg aku suka jenis gini..
sarung terus dan nampak aku tinggi.. hehe...

malangnya tak fit my feet well..
tak tau kenapa.. sobs..

so aku nak letgo..

aku beli RM89
nak letgo RM50 shj siap postage..
klu berminat silalah email aku --> mimie1678[at]gmaildotcom

mmg nampak baru sgt lagi..
aku pakai berapa kali jer kot..
sandals nie sgt comfy dan mmg ringan..


size 8 (25cm)

ta ta

28 June 2014

RAMADHAN AL-MUBARAK 2014


Assalammualaikum wbt...

Hollaaaaa... weeee... hari ni ada laptop... hikhik... suka mak oi!
Cam nak pitam brapa bulan takda laptop... payohnya la haaaiiii...

Esok nak puasa dah.. yeaayyy...


Semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun lepas...
inshaAllah... 

ha... tahun ni aku jual kuih raya yer u ollss... mehla sokong mak ha! 

update kat blog Delicious-Cuppies yer... meh click meh... :-)

till next update.. ta ta.. selamat bersahur! 

17 May 2014

SEKALI LAGI..

assalammualaikum wbt...

bersiaran dari ipad mini yg keyboard kocik kemain..
bengis aku..
type2 salah.. backspace.. salah... argh!!

me no lappy for time being..
macbook sudah letgo..
let it goooo.. let it gooo...
hahahaha..

so sekarang aku tgh survey2 lappy baru..
lenovo mcm best...
acer ngn dell mahal bak ang!

sekali lagi..
selepas lewat 14 days..
my bff dtg menjelma..
mana yg tau aku lewat
dok suh aku check PT
i dun have that-pregnant-feeling pun...
so aku bajet lewat la lagi kot..

dgn penuh semangat aku baca niat puasa
nak puasa hari khamis..
semlm lah...
dan akhirnya...
org lain buka posa azan maghrib,
aku buka posa azan asar...
bahahahahaha...

sabar jer la aku kan..
bak kata kawan aku..
at least ko period...
iyolah... lol

nak lotak gambar mcm susah giler..
nnt ada lappy aku letakla eh..

lagipun aku selalu update kat instagram jer..
oppss.. i olls private iG..
almaklumla mak ada stalker..
kahkahkahkah...
ko mampooo???

dah... ta ta..

04 April 2014

SAYA DAH ANAK DARA!


assalammualaikum wbt...

tajuk post tak hengat!
haha..

akhirnya...
naturally.. i wait for 10 years!! yes... 10 freaking years!
with medication, it was 3 years back!



while others hate it... i'm loving it!

syukur alhamdullilah... no medication... datang secara natural...
apa pendapat korang... terus berusaha for 2nd baby or tunggu at least 3 mths?
drop ur comment yer!

selamat berhujung minggu!

p/s: i feel so weird. lol!

20 March 2014

LELAKI...


assalammualaikum wbt...

situasi..
isteri bekerja membantu suami..
dalam masa yg sama menguruskan anak...
menguruskan rumah...
segala dilakukan supaya suami tak terbeban...
akhirnya.. ditinggalkan...

situasi..
isteri bekerja dari rumah..
berkorban.. meninggalkan segala kemewahan kerja..
demi suami.. demi anak.. demi keluarga...
supaya semua depan mata..
supaya semua terurus..
akhirnya... diduakan...

situasi...
isteri tak berkerja..
keluarga ada nama..
cantik.. mampu memberikan zuriat...
tiada cacat cela...
akhirnya... dibiarkan...

lelaki...
sebenarnya.. apa yg kau nak?

 

Copyright © mimie-the-WAHM. Designed by Whitey Mommy